Er was eens…Worcestersaus
Een heerlijke saus
Voor de geschiedenis van Worcestersaus gaan we een hele tijd terug, toen Bengalen nog een Britse kolonie was. Gouverneur Lord Sandys was een echte liefhebber van een heerlijke regionale saus. Er was slechts één lokale inwoner die de saus in elkaar kon toveren: zijn persoonlijke kok. Maar in 1832 werd Lord Sandy naar zijn thuisland teruggeroepen en bleef de kok achter. Hij zou nooit meer van de saus kunnen genieten…of toch wel?
Een man met een missie
Lord Sandys kon geen afscheid nemen van de saus en vroeg, nog voor hij vertrok, het recept aan zijn kok. Terug in Worcester liet hij er geen gras over groeien: twee scheikundigen, John Lea en William Perrins, moesten de saus namaken!
Niet helemaal hetzelfde
Lea en Perrins volgden de instructies van de Indiaanse chef en mengden alle ingrediënten samen volgens het recept. Ze presenteerden het resultaat aan Lord Sandys …WALGELIJK! De saus was niet te vreten! Teleurgesteld liet Lord Sandys de vaten saus diep in de kelder wegsteken en iedereen vergat de mislukte poging om de saus na te maken.
Dan toch?
Drie jaar later vonden de twee scheikundigen de vaten onder een dikke laag stof terug. Nieuwsgierig naar de smaak, proefden ze nogmaals van het brouwsel. Hoe was dit mogelijk? Heerlijk! De saus was zo lekker geworden dat Lea & Perrins besloten het product op de markt brengen. Worcestersaus, genaamd naar hun graafschap Worcester. Lea & Perrins waren pioneers in de branche, zonder concurrentie konden ze dus meteen genieten van een succesvolle verkoop.
Blijvend succes
Hoewel de saus vaak werd gekopieerd, in haar 175-jarig bestaan is ze nooit geëvenaard. Vandaag is de saus internationaal gekend (in wel 75 landen!). Het herkenbare Lea & Perrins logo en de stevige verpakking, ooit nodig voor export in hevige wateren, staan vandaag symbool voor de kwaliteit van het product.